ΑΡΘΡΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ vs ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”

GIPEDO-PANATHINAIKOU
1 ΕΙΚΟΝΑ = 1000 ΛΕΞΕΙΣ

Τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου. Η ζέστη στέλνει δυνατά το μήνυμά της πως δεν πρόκειται να μας αφήσει σύντομα. Οπότε βγαίνεις στην βεράντα σου, δροσίζεις τα λουλούδια σου, ετοιμάζεις κάτι δροσιστικό να πιεις
και είσαι έτοιμος να απολαύσεις το υπόλοιπο της ημέρας καθώς παίρνει να βραδιάζει.
GRIGORIS-STAMOULIS-PHOTO-FACEΞαφνικά το ήρεμο στενό που βρίσκεται το σπίτι σου αρχίζει και γεμίζει με μηχανάκια, φωνές και αυτοκίνητα που έχουν σκαρφαλώσει σε κάθε εκατοστό του πεζοδρομίου.
…Σε λίγη ώρα ξεκινά άλλος ένας αγώνας ποδοσφαίρου στο ναο του Παναθηναϊκού. Οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο κλειστοί. Μικροπωλητές έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά πουλώ-ντας μπύρες, νερό, αναψυκτικά, κασκόλ, σημαίες και καπελάκια για να βγάλουν το μεροκάματο…
Ο αγώνας ξεκίνησε. Τα συνθήματα, οι ιαχές και η οχλαγωγία είναι η μόνη παρέα σου για το επόμενο δίωρο. Περιμένεις υπομονετικά μέχρι να τελειώσει ο αγώνας και να ξεπαρκάρουν με τον αναμενόμενο θόρυβο τα εκατοντάδες μηχανάκια και αυτοκίνητα. Σκέφτεσαι βέβαια ότι είσαι σε προνομιακή θέση γιατί βρίσκεσαι υγιής στην βεράντα του άνετου σπιτιού σου… Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι για εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο ακριβώς απέναντι από το γήπεδο της λεωφόρου. Άνθρωποι πονεμένοι και ταλαιπωρημένοι από τις εγχειρήσεις και τις θεραπείες, είναι εγκλωβισμένοι και αναγκασμένοι να περιμένουν καρτερικά με κλειστά παράθυρα να τελειώσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας.
Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Στις 8 Μαρτίου του 1922 ο δήμος Αθηναίων παραχώρησε με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Κωνσταντίνου Κοτζιά τον χώρο που βρίσκεται το γήπεδο, “δια την ανέγερση χώρου αθλοπαιδιών”. Το 1924 ήταν το μοναδικό γήπεδο στη χώρα που μπορούσε να φιλοξενήσει 6.000 θεατές. Ο Παναθηναϊκός από τότε στέγασε εκεί την έδρα του δίνοντας με το πέρασμα των χρόνων την δυνατότητα και σε άλλες ομάδες ακόμα και στην Εθνική Ελλάδος να στεγάσουν και αυτοί την έδρα τους εκεί μιας και ο Σύλλογος έδρευε στο ΟΑΚΑ μέχρι και τους Ολυ-μπιακούς Αγώνες.

GIPEDO-PANATHINAIKOU-03Απέναντι από τον “ναό των πρασίνων” όμως στεγάζεται από το 1935 ένας γείτονας στον οποίο η ησυχία, τα δέντρα και το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας. Μιλάμε για το αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” το οποίο ανοικοδομήθηκε σε σχέδιο που εκπόνησε δωρεάν ο αρχιτέκτονας Β. Τσαγκρής και σε χώρο που διέθεσε ο δήμος Αθηναίων με πρωτοβουλία πάλι του δημάρχου Κωνσταντίνου Κοτζιά.

Δεν θέλει και πολύ σκέψη για να κατανοήσει κανείς ότι ένα γήπεδο και συγκεκριμένα το “Απόστολος Νικολαΐδης” δε μπορεί να βρίσκεται απέναντι από ένα νοσοκομείο στο οποίο τόσοι άνθρωποι παλεύουν για την ζωή τους.
Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα των οπαδών και των φιλάθλων να θέλουν να στηρίζουν την ομάδα τους, να εκτονωθούν, να διασκεδάσουν και να λατρέψουν την φανέλα του ιστορικού συλλόγου.
Αναφαίρετο δικαίωμα στην ηρεμία όμως και απόλυτα επιτακτικό έχουν και οι ασθενείς οι οποίοι χτυπημένοι από την επάρατο, έχοντας χάσει κάθε έννοια ισορροπίας και χαράς προσπαθούν να ξαναβρούν την υγεία τους και να βγουν νικητές από το θάλαμο του νοσοκομείου. Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι άλλος από το να υπενθυμίσει στους άμεσα εμπλεκόμενους να επιταχύνουν τις διαδικασίες οι οποίες ναι μεν έχουν ξεκινήσει αλλά σκοντάφτουν στα διάφορα γραφειοκρατικά γρανάζια.
GIPEDO-PANATHINAIKOU-02Πριν από τρία χρόνια περίπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσει το πρόγραμμα της περιβόητης διπλής ανάπλασης της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της περιοχής του Βοτανικού όπου συμφωνήθηκε να μετακομίσει η έδρα του Παναθηναϊκού.
Η ανάπλαση του χώρου στην λεωφόρο Αλεξάνδρας σύμφωνα με τον Ν.3983/2011 επιτρέπει την κατασκευή αθλητικού μουσείου, χώρων αναψυχής και εστίασης καθώς και υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων. Στην περιοχή του Ελαιώνα επιτρέπεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40.000 θέσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης 450 αυτοκινήτων. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία πολλαπλών χώρων πολιτισμού, πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικού ξενώνα και χώρων φιλοξενίας.
Όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο βρήκε θερμούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους, προφανώς για λόγους συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
Ελπιδοφόρο και ταυτόχρονα όπως αποδεικνύεται πολύ χρονοβόρο είναι ότι το πρόγραμμα διπλής ανάπλασης ανασχεδιάστηκε ριζικά ώστε να εξασφαλιστεί η δημιουργία μεγαλύτερου ποσοστού ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων όσο και χώρων πρασίνου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών αυτών να απολαύσουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ένα πράσινο, ήρεμο και καλά οργανωμένο πάρκο.
Ας σταματήσει επιτέλους η καθυστέρηση της δημιουργίας δυο πολύ χρήσιμων και αναγκαίων χώρων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που ζουν γύρω από τις περιοχές της λεωφ. Αλεξάνδρας και του Ελαιώνα. Ας σκεφτούν οι αρμόδιοι και οι κατέχοντες την εξουσία ότι η τσιμεντολαγνεία και η απρόσκοπτη εμμονή στο κέρδος είναι τελείως περιττές. Ας αναλογιστούν ότι είναι καλύτερο να βοηθήσουν ώστε να γίνει ένα υπέροχο γήπεδο και ταυτόχρονα ένα πανέμορφο πάρκο-στολίδι που θα έχουν την δυνατότητα να τα χαρούν χιλιάδες και χιλιάδες πολιτών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κάνει την δουλειά του. Τα νομοσχέδια και τα χρονοδιαγράμματα είναι έτοιμα και περιμένουν την έναρξη της υλοποίησής τους. Ας σκεφτούμε θετικά και ας ελπίσουμε όλα να πάρουν τον δρόμο τους για να μπορέσουμε όλοι βήμα – βήμα να ζήσουμε μια πιο πολιτισμένη ζωή.
Πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρξει αν ένα νοσοκομείο με όλα τα προβλήματά του δεν μπορεί να προσφέρει το αυτονόητο στους ασθενείς του. Ένα ήρεμGIPEDO-PANATHINAIKOU-04ο και ευχάριστο περιβάλλον. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ευχή όλων μας να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό – ακόμα και στους καιρούς που ζούμε – οι απαραίτητες διαδικασίες που θα δώσουν νέα πνοή στην Λεωφόρο και κατά γενική ομολογία ανάπτυξη στην υποβαθμισμένη περιοχή του Βοτανικού.

Θα ήταν ευχής έργου να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την αταίριαστη και άβολη γειτονία μεταξύ των δύο ιστορικών και απαραίτητων για την κοινωνία κτηρίων. Να δοθεί ένα τέλος στην όποια τυχόν ταλαιπωρία μπαίνουν αθλητές, παράγοντες και φίλαθλο κοινό από τις συνεχείς μετακινήσεις της έδρας του γηπέδου λόγω ακαταλληλότητας ή όποιου άλλου λόγου. Να δοθεί ένα τέλος στην όποια τυχόν ταλαιπωρία ασθενών, υπαλληλικού προσωπικού και επισκεπτών του νοσοκομείου λόγω της ηχορύπανσης και της δυσκολίας των μετακινήσεων και προσέγγισής του εξαιτίας των κλειστών γύρω δρόμων σε ημέρα ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Βέβαια το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι πλέον με την νέα απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας διασφαλίζεται πως δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί το υπάρχον γήπεδο μέχρι να χτιστεί το νέο στον Βοτανικό. Μέχρι τότε στον Αγώνα μεταξύ του “Αποστόλου Νικολαΐδη” και του “Αγ. Σάββα” σημειώσατε 1.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

, , ,